[vc_empty_space]

Mobiele krantenlezers krijgen De Standaard via Twipe Digital Publishing Platform

De Standaard is in de mediawereld een voortrekker op het vlak van digitale media. De krant is er niet alleen op papier maar ook online, en er zijn aangepaste versies voor tablet pc’s en smartphones. Die mobiele apps zijn ontwikkeld op het digital publishing platform van Twipe dat hiervoor gebruik maakt van het cloudplatform Windows Azure.

Het datacenter van Microsoft staat nu garant voor een optimaal beschikbare, robuuste infrastructuur die over ruimschoots voldoende capaciteit beschikt om de piekmomenten flexibel op te vangen. Twipe hoeft dus zelf niet meer te investeren in dure infrastructuur en onderhoud.

Dankzij Windows Azure kan Twipe gemakkelijker inspelen op de vragen van klanten. Zo kan deze SaaSleverancier sneller en efficiënter nieuwe, innovatieve toepassingen op de markt brengen. De onderneming wordt op die manier aantrekkelijker voor klanten uit binnen- en buitenland en is ook interessanter als werkgever voor softwarespecialisten. Wie De Standaard leest op een mobiel toestel, gebruikt daarvoor een mobiele app die werd gebouwd op het digital publishing platform van Twipe. De digitale krant komt via het cloudplatform Windows Azure in aangepast formaat op het mobiele toestel terecht.

Door het digital publishing platform in de cloud op Windows Azure te laten draaien, hoeft Twipe zelf geen eigen servers te beheren. De softwareontwikkelaars van Twipe kunnen zich dus toeleggen op het bouwen van nieuwe functionaliteiten bovenop de door Windows Azure voorziene basisinfrastructuur. De Standaard kan rekenen op een flexibel beschikbare capaciteit, zodat de mobiele krantenlezer nooit in de kou blijft staan.

Uitbestede infrastructuur schept meer vertrouwen

Niet alleen voor De Standaard maar ook voor andere Twipe- klanten en voor Twipe Mobile Solutions zelf is het mobiele publicatieplatform bedrijfskritiek. “We verdelen elke maand 2 miljoen digitale kranten waarvan 350.000 voor De Standaard”, zegt Danny Lein, oprichter en CEO van Twipe. “Voor onze klanten is het een geruststelling om te weten dat we daarvoor steunen op Microsoft Azure. Ze hebben er meer vertrouwen in dan in een zelf ontworpen en door ons onderhouden platform. Achter Windows Azure zit nu eenmaal een batterij van kennis met een schaal die we zelf nooit kunnen halen. We zijn er dan ook van overtuigd dat deze manier van werken de toekomst is. Als we niet waren overgestapt naar Windows Azure dan hadden we trouwens niet meer aan de vraag van De Standaard kunnen voldoen. Zo hebben ze in april 2013 de digitale avondeditie dS Avond gelanceerd. De time-tomarket was zo kort dat het ons niet was gelukt zonder Windows Azure.”

Eigen servers bieden te weinig capaciteit

Twipe werkt al sinds 2008 voor de mobiele website van De Standaard, die in dat jaar gelanceerd werd. Geleidelijk bouwden ze het mobiele platform verder uit, zodat ze het ook aan andere klanten kunnen aanbieden. Oorspronkelijk werkte Twipe met eigen servers maar die werkwijze was niet langer vol te houden.

“Bij een digitale krant zit je met enorme piekmomenten zoals de zaterdagochtend, wanneer heel veel gebruikers de krant op hun mobiele toestel lezen”, legt Danny Lein uit. “Op zondagnamiddag heb je dan weer veel minder capaciteit nodig. Met onze eigen datacenter liepen we op piekmomenten tegen de grenzen van de capaciteit aan. Ook cruciale aspecten als de back-up en redundantie waren een al te grote verantwoordelijkheid. Bovendien waren het beheer en het onderhoud erg arbeidsintensief. We mogen immers niet riskeren dat ons mobiele platform niet beschikbaar zou zijn. Stel je voor dat de mobiele gebruikers van De Standaard hun digitale krant niet kunnen lezen, dat zou een gigantische imagoschade voor Corelio – en dus ook voor ons – veroorzaken.”

Piekmomenten flexibel opvangen

Twipe Mobile Solutions zocht dus een betere oplossing voor zijn backend infrastructuur en koos voor Windows Azure. “Azure past de capaciteit automatisch aan volgens het aantal gebruikers”, zegt Danny Lein. “Zo zijn de piekmomenten snel en geruisloos, en bovendien op een redundante manier op te vangen. We ontwikkelen ook al jaren in .Net en in C# voor onze backend en dus was de overschakeling naar Azure een heel logische stap. Wij krijgen van Corelio de digitale inhoud van de krant en we zorgen voor de complete afhandeling van de publicatie. Windows Azure host de centrale toepassing en herverpakt automatisch de krantenpagina’s zodat die op elk toestel optimaal worden weergegeven.”

“Dankzij de flexibele infrastructuur die Twipe op Windows Azure heeft opgezet, worden onze kranten elke dag zelfs bij piekmomenten probleemloos afgeleverd”, bevestigt Peter Soetens, Manager Digital Development bij Corelio.

De Standaard was in de Vlaamse mediawereld altijd al een voortrekker op het vlak van digitaal publiceren. “De Standaard was de eerste met een mobiele versie en een aangepaste lay-out voor tablet pc’s”, bevestigt Danny Lein. “Het is voor Corelio echt een strategie om zich als innovatieve krant te profileren als marktleider.”

Fulltime systeemingenieur uitgespaard

Windows Azure bood alle mogelijkheden waarmee Twipe zijn dienstverlening voor De Standaard op peil kan houden. Twipe Mobile Solutions werkt nu zelf een pak efficiënter dan vroeger.

“We hadden vroeger een fulltime systeemingenieur nodig voor het datacenter, terwijl we nu kunnen investeren in softwarekennis die voor ons meer toegevoegde waarde heeft”, aldus Danny Lein. “We besparen op die manier niet alleen op het budget voor system engineering maar we kunnen ons ook meer toeleggen op onze kernactiviteiten. De flexibele computerkracht die Windows Azure ons ter beschikking stelt, hadden we vroeger ook helemaal Danny Lein, oprichter en CEO van Twipe : “Met behulp van Windows Azure verdelen we voor De Standaard elke maand 350.000 digitale kranten naar mobiele toestellen.” niet. We zien bovendien dat het platform verder blijft ontwikkelen.”

Migratie naar de cloud

De migratie van het eigen datacenter van Twipe naar de cloudvoorzieningen van Windows Azure gebeurde in drie fasen. Eerst bouwde men een prototype, vervolgens werden de kleinere installatie gemigreerd en tot slot ook de grotere. Alles samen duurde de migratie vijf maanden.

“We hebben sterk aan het platform gesleuteld en we hebben ook de nodige kennis rond de Azure API opgebouwd”, legt Danny Lein uit. “We wilden de beperkingen en de mogelijkheden van de software eerst goed leren kennen en niet over één nacht ijs gaan.”

Voor Twipe betekent de nieuwe werkwijze via Windows Azure een springplank naar meer toekomstmogelijkheden. “De flexibele infrastructuur van Windows Azure ondersteunt onze groei. We kunnen veel sneller nieuwe klanten, nieuwe toestellen en nieuwe mogelijkheden toevoegen”, vertelt Danny Lein. “Bovendien kunnen we ook makkelijker op internationale schaal werken. Er komt zelfs interesse uit Mexico. Onze mogelijkheden als organisatie groeien dus, wat ook helpt om onze softwareontwikkelaars te motiveren of nieuwe mensen aan te trekken. Dankzij Windows Azure kunnen we veel korter op de bal spelen als innovatieve onderneming.”

[vc_empty_space]